Din plikt og ditt ansvar som dyreeier!

Sto på trykk i Ringsaker Blad  25.02.2012

Dyrevern:Mange har anskaffet seg kattunge i løpet av året som gikk, og nå har det nye familiemedlemmet vokst seg stort.

Det mange ikke tenker på er at katter blir kjønnsmodne når de er 5-6 mnd gamle, og at en ny generasjon med katter snart er i anmarsj hvis man ikke griper inn.Nå er det februar og mange ukastrerte katter har allerede fått løpetiden. Flere dyreleger har tilbud på kastrering og ID-merking denne måneden for å oppmuntre folk til å ta ansvar. Har du en katt som ennå ikke er kastrert, er det nå tid for å garantere at den ikke setter unger til verden. Hvert år blir tusenvis av uønskede katter drept og dumpet. Dyrebeskyttelsen klarer å redde bare noen få heldige.


Ringsaker er overrepresentert når det gjelder uønskede katter. I 2011 måtte Dyrebeskyttelsen Norge, Lillehammer og omegn ta hånd om nesten like mange katter fra Ringsaker som fra Lillehammer, Gausdal, Biri, Øyer og Valdres tilsammen.


Det er en myte at hunnkatter bør ha et kull før de steriliseres og at de blir roligere etter å ha fått kattunger. Hunnkatter kan få flere kull per år og er i stand til å bli drektig allerede 10 dager etter at de har født. De har også større risiko for å utvikle jursvulster (brystkreft) og livmorbetennelse. Et enkelt inngrep sparer katten for slike lidelser, samt det sterke ubehaget som følger med løpetiden. Økonomisk sett vil en som regel ha spart inn penger til sterilisering etter å ha brukt på P-piller - som ikke er pålitelige - i ca. 2-3 år.


Når tilgangen på katter er så stor som den er, anskaffer dessverre mange mennesker seg katt på impuls. Dette fører også til at mange katter blir fraflyttet og dumpet, som igjen fører til hjemløse dyr som gjennomgår store lidelser hvis ingen finner dem og gir de et nytt og godt hjem. At en katt kan leve i 20 år, har ikke alle tenkt på før anskaffelsen. Av utgifter må man ellers regne med mat, sand, div. nødvendig utstyr og veterinær. Med andre ord, selv om det er gratis å få katt er det langt fra gratis å eie katt.


Katter er levende vesener i likhet med hunder og alle andre dyr som nyter et høyere status i samfunnet. Nå må kattens status heves slik at den også behandles på en verdig måte.


Å kastrere eller sterilisere katten din er ikke bare en bra idé. Det er din plikt og ditt ansvar som dyreeier!


Claudia Reppen


Dyrebeskyttelsen Norge, Lillehammer og omegn