Kosmetikk; hverdag for deg, helvetet for dyrene.

Stått på trykk i GD og OA.

Hvis du er som meg og de fleste andre jenter nå til dags, er du antakeligvis en storforbruker av et stort sortiment av skjønnhetsprodukter.

Som det vanedyret du er, står du opp, smører på et lag (eller to) med brunkrem, med presisjon legger du på maskaraen og til sist sprayer du på (antakeligvis for mye) parfyme.

 

 

Hver dag påfører vi oss alt fra hudpleieprodukter til kosmetikkprodukter, og vi tar det for gitt at huden vår tåler de forskjellige kjemikaliene. Som oftest vil heldigvis huden vår akseptere kjemikalier fordi produktet mest sannsynlig har vært gjennom en omfattende testingsfase. Dessverre er det som regel dyr som må ta støyten for oss, og som lever et smertefullt og stressede liv.

Kanskje er du en dyrevenn, en som kjemper for dyrs rettigheter og velferd. Du er kanskje med på markeringer for dyrs velferd, og kanskje til og med medlem av en dyrevernsorganisasjon. Alt dette er flott og gjør at vi stadig blir hørt av styresmaktene her i landet, men det er også de små tingene i hverdagen som kan hjelpe dyrene med å få et verdig liv. Nemlig det å være bevisst på at dyr blir brukt som (bokstavelig talt) forsøkskaniner for testing av ulike kjemikalier, og handle deretter. Testene utføres veldig ofte ved å smøre kjemikaliene på kroppen til dyret, dryppe det i øynene, tvangsfôre det til dyret eller dyppe hele kroppen i kjemikaliene. Så begynner den lange og smertefulle prosessen, der dyret blir satt til side for observasjon av eventuelle reaksjoner. Blemmer, åpne sår, blindhet og hevelser er noe av de smertefulle bieffektene dyret må gjennom over en lengre periode av dets meningsløse liv.

Veldig ofte er det de kjære og kjente husdyrene som er offer for vår forfengelighet; hamstre, marsvin, rotter og kaniner. Disse skapningene som vi ofte finner i norske hjem, blir avlet fram for eneste hensikt; levende forsøksobjekter for vår hensikt. Testingen har dessuten vist seg for å være unøyaktig og resultatene svært variable. Som et alternativ benytter flere forsøkslaboratorier seg av testing på kulturer av menneskeceller og vev. Dette gir både et mer realistisk og nøyaktig resultat, like mye som det er hundre prosent dyrevennlig.

Da har jeg kanskje gjort det ganske enkelt for deg å være dyrevennlig i hverdagslivet ditt. Ingen av oss vil jo egentlig være med å støtte en av verdens største organiserte dyremishandlere økonomisk, men uvitenheten legger dessverre et hinder for oss. For det er egentlig veldig enkelt å velge dyrevennlige produkter. Det finnes hele butikker som har viet sitt sortiment til dyrevennlige produkter; The Body Shop og nettbutikkene Lush og Yves Rocher har mange gode produkter til en og hver. Merker som Isadora, i.d. Bare minerals, H&Ms produkter, Landlords produkter, og Lee Staford kjører også dyrevenneligeprodukter (se en forlenget liste på http://www.kosmetikk.info/.). Ha derfor med dyrene i tankene neste gang du skal handle den neste kremen eller sjampoen. Om man så bare bytter ut et par produkter med dyrevennlige produkter, så er det nok til å vise at du tar et standpunkt for dyrene.

Vi feiret forsøksdyrenes dag 24, april, så vær med og vis din støtte ved å kjøpe et dyrevennlig produkt og videreformidle sannheten bak forsøksdyrenes grusomme liv.