Katter på rømmen!

Leserbrev som har blitt trykket i GD og OA.

Hvert år kommer en rekke katter på avveie.

Dessverre er det få av dem som kommer hjem til rettmessig eier. Hadde de derimot vært id-merket, så hadde nok situasjonen vært en ganske annen.

 

Tidligere var det øretatovering som var brukt som id-merking. Det krevde at dyret var bedøvd når det skulle merkes, og «blekket» som ble brukt ble ofte uleselig etter hvert. Noe som førte til at det likevel ble vanskelig å finne rettmessig eier. I dag benyttes microchip. Den er ikke større enn et lite riskorn, og settes inn under nakkeskinnet med en kanyle. Inngrepet utføres av veterinær og er raskt gjort og nærmest smertefritt. Hver chip inneholder et nummer som er særegent for nettopp det dyret, og det registreres i en database som heter dyreidentitet.no. Id-brikken kan verken sees eller kjennes, men alle veterinærer, politi og dyrebeskyttelsen har skannere som brukes for å finne nummeret.

Vi registrerer at flere og flere oppdrettere velger å id-merke valper/kattunger før de selges. Dessverre vet vi jo at de fleste kattunger ikke blir solgt av seriøse oppdrettere, men gitt bort gratis av «folk flest». Og da heller ikke id-merket før de blir overlevert. Dermed blir det da ny eier som må ta ansvar for at det blir gjort. Og vi håper inderlig at flere vil ta det ansvaret for katten sin. Det kan dessverre ikke forhindre at pus kommer på avveie, men det vil gjøre at den lettere kommer hjem til rett eier. Og om katten på en eller annen måte skulle forulykke så vil du som eier få visshet i hva som har skjedd. Husk at pus fortjener å ha en eier som tar ansvar for den.

Nina